Kuntovalmentajasi - Petri Numminen

Helsinkiläinen viisikymppinen liikunnan ammattilainen.

Opiskelen Rovaniemen Olympic Training Centerillä Lapin ammattikorkeakoulussa liikunnan ja urheiluvalmennuksen asiantuntija- tutkintoa (YAMK).

Olen entinen huippu-urheilija, triathlonisti ja aktiiviliikkuja. Olen kilpaillut maajoukkuetasolla maastohiihdossa. Oma lajivalikoimani sisältää edelleen juoksua, uintia, pyöräilyä, hiihtoa, golfia, padelia ja purjehdusta.

Sairastuin nuorena selkärankareumaan enkä antanut sen pilata elämääni. Elinikäisestä invaliditeetista huolimatta olen pitänyt kunnostani aina huolta ja oma sairauteni on auttanut ymmärtämään valmennettavia paremmin.

Tarjoan käyttöösi vuosikymmenten oman kokemukseni liikunnasta sekä tuoreimman mahdollisen tutkitun tiedon kuntovalmennuksesta.

Toimin triathlonvalmentajana valmentamalla aloittelevien harrastajien juoksu- ja uintiryhmiä.   

Lupaan elinikäisiä tuloksia ja parempaa elämänlaatua!

Valitset itsellesi sopiva valmentaja:

Käytä valintaprosessiin aikaa

Varsinkin nuorista personal trainereista on runsaasti tarjontaa. Heitä voi etsiä verkosta ja kuntosaleilta. Etsi valmentajaksesi henkilö, jolla on kokemusta kuntouttaa ja on "omannäköinen" juuri sinun tarpeisiin.

Mieti tavoitteitasi

Jotta voit löytää itsellesi sopivan valmentajan, sinun on mietittävä, millaisiin haasteisiin valmennusta etsit. Pohdi myös, tarvitsetko johonkin tiettyyn asiaan erikoistuneen valmentajan.

Selvitä koulutus ja kokemus

Ammattilainen pyrkii jatkuvasti kehittämään itseään lukemalla ja kouluttautumalla. Sopiva sekoitus kokemusta ja uutta tutkittua tietoa tuo yleensä parhaan tuloksen valmentajaa palkatessa.

Tapaa kasvotusten ja valmistaudu tapaamiseen

Ennen valmentajan palkkaamista on potentiaalisen tulevan valmentajan kanssa tavattava kasvotusten. Tyypillisesti ensimmäinen tapaaminen on maksuton ja kestää 30–60 minuuttia. Tutustu valmentajaan ja selvitä mitä valmennus sisältää ja mitä mm. valmennus tapaamisiin kuuluu.

Arvioi valmentajasi uskottavuutta

Hyvä valmentaja on olemukseltaan terve ja hyvinvoiva. Hänelle tyypillistä ovat arkikieliset perustellut ja helposti toteutettavat ohjeet. Henkilökemiat ovat valmennuksen avainasioita. Jos valmentajan kanssa ei tunnu löytyvän yhteistä säveltä, kannattaa yhteistyöstä luopua.

Tee valmentajan kanssa kirjallinen sopimus 

Tee ennen aloittamista kirjallinen valmennus-sopimus. Sopimuksessa tulee olla yksityiskohtaisesti esiteltynä valmennuksen kesto, määrä sekä sisältö. Sopimus varmistaa sekä valmentajan että asiakkaan selustan epäselvissä tilanteissa. Siitä tulee käydä ilmi, missä tilanteissa sopimuksen voi irtisanoa.

Mikä on tavoitteesi elämässä?

Kuntoilun aloittaminen on innostavaa ja samalla haastavaa. Vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua aloittamaan:

  1. Aseta realistiset tavoitteet: Määritä selkeät ja saavutettavissa olevat tavoitteet. Aloita pienestä ja lisää vaikeustasoa vähitellen, kun tunnet olosi mukavammaksi.

  2. Valitse mukava laji: Kokeile eri liikuntamuotoja ja valitse sellainen, joka tuottaa sinulle iloa. Se voi olla esimerkiksi kävely, juoksu, pyöräily, uinti, kuntosaliharjoittelu tai ryhmäliikunta.

  3. Löydä kaveri: Liikunta kaverin kanssa voi olla motivoivampaa ja hauskaa. Se auttaa myös sitoutumaan harrastukseen, kun on vastuussa toiselle.

  4. Aloita hitaasti: Älä yritä tehdä liikaa alussa. Aloita maltillisesti ja anna kehollesi aikaa sopeutua uuteen rasitukseen.

  5. Säännöllisyys on avain: Pyri liikkumaan säännöllisesti. Laadi aikataulu, joka sopii elämäntilanteeseesi. Jatkuva harjoittelu tuo parhaat tulokset.

  6. Kokeile eri harjoitusohjelmia: Vaihtelu pitää harjoittelun mielenkiintoisena. Kokeile erilaisia harjoitusohjelmia ja -muotoja, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan tavan liikkua.

  7. Varusta itsesi oikeilla välineillä: Oikeanlaiset varusteet tekevät liikkumisesta mukavampaa ja turvallisempaa. Esimerkiksi hyvät kengät ovat tärkeät juoksemisessa tai kävelyssä.

  8. Kuuntele kehoasi: Älä pakota itseäsi liikaa. Kuuntele kehoasi ja anna sille aikaa palautua. Liiallinen rasitus voi johtaa loukkaantumisiin.

  9. Luo rutiini: Aseta liikunta osaksi päivittäistä rutiiniasi. Mitä enemmän se on osa päivääsi, sitä helpompaa on pysyä sitoutuneena.

  10. Palkitse itsesi: Palkitse itsesi saavutuksista, oli kyse sitten pienistä tai suurista tavoitteista. Se motivoi jatkamaan.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa - lähde matkaan mukaan!

Yhdessä tekeminen tuo tuloksia!

Olen valmentanut ja ollut valmennettavana yksin ja yhdessä. Yhdistävä tekijä on aina ollut tavoitteellisuus, iloisuus ja tekemisen meininki

Olen ammentanut oppia lukuisilta kotimaisilta ja ulkomaisilta ammattilaisilta. Valmennusta opettaa mm. Unkarilainen telinevoimistelun olympiavalmentaja.

Salibandyn SM-mitalistit kuvassa. Toimin aikanaan nuorten päävalmentajana ja nyt 800 liikkujan urheiluseurassa toiminnanjohtajana.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita